måndag 25 mars 2013

Tema: Unga och förvirrade pojkar/män med udda intressen

En lista över fem böcker som handlar om unga och förvirrade unga män/pojkar med udda intressen. Alla är böcker som jag tycker väldigt mycket om, så jag tar gärna emot tips på liknande böcker. Och om du tycker om en eller flera av dessa så kanske du även tycker om de andra. Jag har läst nästan alla böckerna på engelska men jag vet att i alla fall de fyra första finns översatta till svenska.


The Catcher in the Rye av J.D. Salinger. Holden Caulfield skriver och berättar om sitt liv under några dagar när han precis lämnat skolan och driver runt i New York ett par dagar. Han söker kontakt på flera olika sätt och är väldigt intresserad av vart ankorna tar vägen när dammen fryser till is. Han tar av och på sin röda hatt hela tiden och tycker bäst om museum - där ingenting någonsin förändras.


I The Perks of Being a Wallflower skriver Charlie brev till en okänd mottagare för att ventilera händelser under sitt första år i high school. Han läser de böcker han får tilldelade från sin engelsklärare och lyssnar på den musik som andra rekommenderar. De flesta tycker att Charlie är lite konstig, men ingen verkar riktigt ta sig tid att ta reda på varför.


Femtonårige Christopher i The Curious Incident of the Dog in the Night-time har aspergers och kan inte äta någon mat som är brun eller gul. Han älskar matematik men har svårt att förstå relationer. När han hittar grannens hund, död och med en högaffel genom kroppen väljer han att undersöka saken, precis som Sherlock Holmes.


I Extremely Loud and Incredibly Close bestämmer sig nioårige Oscar för att hans pappa, som dog under terroristattacken 11 september, inte är helt försvunnen. Han letar efter de ledtrådar som hans pappa lämnat bakom sig. Läs inte den här boken i pocket, den innehåller så mycket mer än bara ren text. Läs mer om boken här.


An Abundance of Katherines handlar om Colin som har blivit dumpad nitton gånger, alla gånger av tjejer med namnet Katherine. Colin älskar anagram och är ett child prodigy/underbarn, nu känner han pressen av att utvecklas till ett äka geni. För att finna inspiration ger han sig iväg på roadtrip med sin bäste vän för att arbeta på den geniala matematiska formel som ska få honom inskriven i historieböckerna.1 kommentar:

  1. Extremely Loud and Incredibly Close är en av mina absoluta favoriter. En superfin lista Ally.
    /Alex

    SvaraRadera