onsdag 2 maj 2012

The God Delusion av Richard Dawkins

Även om Richard Dawkins har skrivit flera böcker innan så är det först med The God Delusion som har fått ett riktigt stort genomslag. (Illusionen om Gud på svenska) Efter att gång på gång ha blivit länkad till olika videor av Richard där han i debatter eller frågeprogram för fram sina åsikter så bestämde jag mig för att själv läsa boken.
The God Delusion gavs ut 2007 och i den så försöker Richard Dawkins förklara varför han tycker att en tro på organiserad religion är en delusion, varför vårt samhälle skulle vara bättre utan och han försöker även bevisa att det inte finns någon gud. Jag håller med om nästan allt i boken, och för mig är det inte heller särskilt kontroversiellt men jag förstår att det är en bok som upprör många. För mig är det så väldigt avlägset att tro på saker som intelligent design, eller att förespråka att inte lära ut evolution i skolan men jag vet att det finns.

Nu är jag snarare sugen på att läsa några av de många böcker som getts ut som svar på den här, av andra sidan i debatten till exempel The Dawkins Delusion. 

Jag vet inte riktigt om jag ska rekommendera den här boken eller inte. Det är en väldigt bra bok och jag har nog lärt mig en hel del. Dessutom så lyssnade jag på den som ljudbok då Richard Dawkins läser den själv och det gör han såklart fantastiskt bra, han har en underbar röst att lyssna till. Är du intresserad av religion på något vis, då borde du verkligen läsa den. 


1 kommentar: