lördag 25 februari 2012

Jane Eyre

Foto: Penguin

Förra sommaren tog jag mig för första gången tid att läsa Jane Eyre. Jag tycker om handlingen och miljön, men är det bara jag som tycker att Mr. Rochester är lite av ett creep? 

Anledningen till att jag skriver om Jane Eyre nu, förutom för att ge mig en anledning att visa upp ett av Penguins fantastiskt snygga nya bokomslag som de gett sina klassiker? Det är att romanen filmatiserades på nytt förra året och att jag precis har sett den. 


Foto: IMDB


Det verkar populärt med just nya filmatiseringar av böcker av Austen och systrarna Brontë men jag har faktiskt inte tyckt särskilt mycket om någon av dem, innan den här. Den har inte bara lyckats fånga stämningen i romanen utan jag tycker att manusförfattaren har valt ut helt rätt saker att fokusera på och rätt saker att lämna. Filmen är två timmar lång och då måste självklart en hel del av handlingen tas bort.
Den feministiska undertonen i romanen har plockats fram och förstärkt på ett väldigt snyggt sätt och dialogen är välskriven. Jag känner med Jane på ett helt nytt sätt, allt detta finns i romanen men i filmatiseringen så förstärks det. Jag kan ju även påpeka att jag tycker bättre om Mr. Rochester här än vad jag gjorde när jag läste den.


Foto: IMDB

Sen vill jag även påpeka att filmen förutom vackert foto har ett väldigt bra soundtrack som jag antagligen kommer att lyssna en hel del på den närmsta tiden.


2 kommentarer:

 1. Åh, gillar omslaget till Penguin-utgåvan! Snyggt!

  Sedan var det i och för sig länge sedan jag läste Jane Eyre, men jag kan inte minnas att jag uppfattade Mr Rochester som ett creep. På vilket sätt? Jag kan se att det finns många anledningar till att ogilla honom, men jag tyckte nog ändå om honom.

  Jag brukar gilla filmatiseringar av Austen, men tycker mest om de BBC-serier som finns. Där får handlingen oftast bättre utrymme, och de är oftast så snyggt gjorda. Tycker till exempel mycket om miniserieversionen av Jane Eyre. Men filmen var bra, alltså? Måste se den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte riktigt, jag fick en känsla av obehag varje gång han var med. Han var så manipulerande och jag kände att jag bara önskade att hon inte skulle bli kär.

   Jag tycker också om BBC-serierna! Det är mer senare nyfilmatiseringar som jag brukar tycka är lite mer "nja". Men den här tyckte jag verkligen om!

   Radera