söndag 26 februari 2012

Ingmar Bergman kände aldrig skuld

Idag kommer en recension som är väldigt spännande för mig att skriva. Jag har nämligen fått ett exemplar av Ingmar Bergman kände aldrig skuld ifrån författarinnan Maria Bielke von Sydow.
"Men blir det inte svårt att recensera en roman om du känner författaren?" fick jag höra när jag kom hem med romanen. Svaret? Lite kanske. Just därför har jag sett fram emot det, en utmaning.

Foto: Adlibris


Ingmar Bergman kände aldrig skuld är (förutom en fantastiskt bra titel) en lättläst roman, en fristående första del i en trilogi som utspelar sig till stora delar i Malmö. Den handlar om Helena som försöker att hitta tillbaka till livet efter att hennes ene tvillingson har dött. Även om Pär, en tragiskt författare av självhjälpsböcker som känner sig övergiven av alla, även de han själv lämnar och Sylvia som är en självständig men ensam kvinna som lever för sitt arbete som studie- och yrkesvägledare. I romanen får vi lära känna dessa karaktärer samtidigt som deras liv flätas samman och de även lär känna varandra.

Bielke von Sydow har ett eget språk, först uppfattade jag det som lite stolpigt men redan efter några sidor hade det mig fast. De korta meningarna gör att texten flyter på snabbt, även bokens kapitel är korta och för varje kapitel byter berättarperspektivet till en annan karaktär. Även om både romanens språk och meningsbyggnad är enkel så rymmer texten flera genomtänkta formuleringar och levande liknelser. Flera gånger fastnade jag vid någon lite extra fyndig mening.

Jag tyckte att den var väldigt filmiskt skriven, både i handling och språkbruk. Språket panorerade snabbt över miljö, karaktärer och händelser med trovärdig dialog. De olika karaktärernas liv sammansnärjs som i en romantisk komedi, frågan om vem som bär skuld för barnets död följer genom boken som i en deckare och arbetet med sorg finns som i ett drama.

Romanen är utgiven på Bielke von Sydows egna förlag, BIMA Förlag och tyvärr måste jag nog säga att den kunde ha behövt en extra språkgranskning innan tryck. Det har på något ställe smugit sig in ett extra ord, över lag inga stora fel och ingenting som förstörde min läsupplevelse.

Även om jag skulle vilja kalla romanen för fristående så är det en del som lämnas öppet. Jag kommer att läsa även nästa del. Det var allt som allt en angenäm läsupplevelse, trots de tunga ämnen som den tar upp så är det en lättsmält roman. Mitt exemplar av boken ska jag nu låna ut till min mamma, då jag tänker att det är en roman som hon kommer att tycka om.

Om du vill köpa dig ett eget exemplar så kan du göra det från till exempel Adlibris för endast 44 kr. Du kan även att välja att köpa den direkt ifrån förlaget, den kostar då 70 kr och du kan få den både signerad och dedikerad, mer information om detta kan du hitta här.

7 kommentarer:

 1. Får kanske se till att läsa denne.

  SvaraRadera
 2. Titeln gör verkligen att den sticker ut!

  SvaraRadera
 3. Den verkar bra, den ska jag nog ta en närmare titt på! Bra recension!

  //Hannes

  SvaraRadera
 4. Måste nog se om jag kan få tag i ett exemplar!

  SvaraRadera
 5. Låter interessant, får kolla in den

  SvaraRadera
 6. Lägger till den på listan över böcker jag ska läsa i sommar!

  SvaraRadera
 7. tack ally regins för att du recenserat min bok. du har gjort en gedigen läsning och en välfasetterad recension.

  mvh maria bielke von sydow

  SvaraRadera