tisdag 2 juli 2013

Rädd att flyga


Rädd att flyga av Erica Jong inleds med följande citat:

Bigami är att ha en man för mycket
Monogami är samma sak.

                                                                                    - Anonymt (en kvinna)

Vilket, förutom att få mig att skratta, sätter tonen för resten av boken. Detta är en feministisk klassiker som blivit känd för att den beskriver kvinnlig sexualitet på ett nytt sätt. Boken publicerades 1973 men är lika aktuell idag (förutom den utveckling som skett sedan dess med möjligheter att kontakta människor i andra länder och nya preventivmedel). Romanens huvudperson, Isadora, sitter i inledningen på ett flygplan fyllt av psykoanalytiker på väg till en ankomst i Wien. Hon säger själv att hon har behandlats av "minst sex av dem. Och gift mig med en sjunde." Isadora är gift för andra gången och har hela sitt liv flyttat sin uppmärksamhet från en man till en annan. Nu känner hon en stark längtan efter att göra sig fri, både från män och till och med från sig själv. Detta är svårt eftersom hon inte kan låta bli att känna att ingenting är värt någonting utan kärlek, det är trots allt att vara älskad som är hennes största önskan, vilket gör att hon utan kärlek inte kan känna sig nöjd med något annat. 

Jag blir förskräckt av Isadoras otrohetshistoria, förvånas av hennes val, känner med hennes ångest, håller med om hennes syn på kvinnors förhållande till män, skrattar igenkännande åt det jobbiga i att vakna upp med mens - utan några mensskydd till hands. Detta är en bok som får mig att känna mycket och jag är glad över att ha läst den och önskar nästan att jag gjorde det tidigare.

Bokyatzy:
Under hela sommaren kommer jag att uppdatera vilken kategori jag har valt att placera boken i. Vad är bokyatzy? Se här.
Den här har jag lagt som feministisk under Tjejsommar och ligger därför kvar på 3 poäng. 

2 kommentarer:

  1. Det låter som en bok jag borde läsa :) Synd att framsidan är så intetsägande, den ser inte ut att vara särskilt rolig och berörande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kollade alla svenska och engelska omslag innan och de är alla ganska fula, de engelska är väldigt sjuttiotal. Mitt exemplar är ett loppisfynd, och det är den svenska inbundna utan skyddsomslaget. Har sett i efterhand att skyddsomslaget är väldigt fult, men under är den ganska snygg - bara blått med moln på.

      Låt inte omslagen avskräcka dig, det är en bra bok!

      Radera