tisdag 23 juli 2013

How to Kill your Husband(and other household hints)


På baksidan av den här boken finns följande mening att läsa:
"It is scientifically proven that no woman has ever shot her husband whilst he was vacuuming."

Jag köpte boken second hand där jag letade efter en chick-litt. Jag hade inte väntat mig att jag skulle hitta en feministisk sådan! Den här handlar om tre kvinnor i 40-årsåldern som har olika problem i sina äktenskap. Jazz är hemmafru, Hannah är barnlös karriärkvinna och huvudpersonen Cassie är en arbetande mamma. I inledningen av romanen blir Jazz arresterad och anklagad för att ha mördat sin man och Cassie berättar därför om vad som har hänt i deras liv och som ledde till arresten.

Jag blev arg, ledsen och glad av den här boken. Den är full av både humor och samhällskritik.

Bokyatzy:
Under hela sommaren kommer jag att uppdatera om vilken kategori jag har valt att placera böckerna jag läser.
Vad är bokyatzy? Se här.
Den här boken har jag satt som chick-litt under Tjejsommar.

söndag 21 juli 2013

Bokyatzy - uppdateringar

Här kommer några uppdateringar i mitt bokyatzy, några böcker som jag har läst och lagt in.

Bock i Örtagård la jag in som klassiker under Sommarpaketet. Den valdes främst för att det var en av de få klassiker som fanns hemma hos min pappa (som jag inte redan hade läst). Jag har inte läst något av Fritiof Nilsson förut och min pojkvän hade precis läst den och sa åt mig att ge den en chans. Det förvånar mig inte särskilt mycket att det här inte är något för mig. Det finns ingen poäng att skriva en längre recension, det här är helt enkelt inte min sorts bok. 


Lika förutsägbart att jag skulle tycka illa om Nilsson Piraten är det att jag älskar den här. Wuthering Heights är en av mina svagheter och mitt hjärta kommer alltid att slå extra snabbt för Heathcliff. Trots att detta är en extremt nedkortad version lyckas den få med alla väsentliga delar och jag märker hur jag nästan blir tårögd i de allra finaste delarna. Perfekt format för mig för att kunna läsa historien om och om och om igen lite oftare. 
Den här satte jag in som grafisk roman under Lätt sommar.


Sista uppdateringen är Fittstim, som har blivit en svensk feministisk klassiker. Eftersom jag aldrig förut har stött på ett fysiskt exemplar passade jag så klart på att låna den på biblioteket när jag såg den i hyllan. Boken innehåller texter från flera svenska feminister och dessa blandas med skrämmande fakta och intressanta citat (från flera av mina favoritböcker). Texterna känns lika intressanta idag, speciellt tyckte jag om Anja Gatus text: "Flickor blir inte fotbollsproffs i Italien" eftersom den tar upp ett ämne jag inte tänkt på förut, nämligen flickor och sport. Jag rekommenderar den verkligen  och även resten av boken som känns väldigt aktuell även idag.

Boken har jag lagt in som facklitteratur under genrer. 


onsdag 10 juli 2013

En blomma i Afrikas öken


Den här boken är en utav flera som jag fick i en kasse av min mamma för ca ett år sedan. Hon hade själv fått ett flertal böcker från sin kusin i en bokhylleutrensning. I kassen som hon gav vidare till mig fanns alla böcker som handlade om kvinnor eller som på något sätt lät feministiska. Det var nära att jag inte läste den här, eftersom den har ett otroligt oinspirerande omslag! Jag har i efterhand sett fler bilder av Waris Dirie (modell) och det finns definitivt bättre bilder att ta av. Den här är stel och ser konstigt inklippt ut, den konstiga inramningen och färgvalet på texten fungerar inte alls. Originalomslaget är mycket snyggare:


Nu i efterhand är jag väldigt glad över att jag faktiskt läste boken, för jag har lärt mig väldigt mycket av den. Boken är den sanna historien om modellen Waris Diries liv. Hon föddes i den somaliska öknen och levde nomadlivet med sin familj tills hon var tretton och rymde hemifrån för att undvika att giftas bort till en man i sextioårsåldern. Efter att ha tagit sig till London och lyckats få jobb som modell har hon berättat sin historia och arbetar med FN mot FGM (Female Genital Mutilation). Waris blev "omskuren" redan vid fem års ålder, av en kvinna som kallades slaktarkvinnan och som reste runt och utförde operationen med ett gammalt rakblad. Waris berättar under bokens gång om de stora problem som ingreppet orsakat henne och om hur personer i hennes närhet dött av ingreppet.

Boken handlar om så mycket mer än bara FGM, den handlar om kulturskillnader mellan Afrika och västvärlden. Att Dirie älskar Afrika är tydligt genom hela boken och det är härligt att läsa om hennes stolthet över att vara en afrikansk kvinna. Däremot är det hennes berättelse om FGM som berör mig. Det är ett ämne som jag visste pinsamt lite om förut och nu vet mer om än vad jag kanske hade velat. Jag kommer att drömma mardrömmar om det lång tid framöver. Detta är verkligen en bok som jag rekommenderar!

Bokyatzy:
Under hela sommaren kommer jag att uppdatera om vilken kategori jag har valt att lägga in boken i.
Vad är bokyatzy? Se här.
Den här har jag valt att lägga in som memoar under genresommar, vilket gör att jag fortfarande bara har 3 poäng, men jag hoppas på att kunna få in lite poäng snart.

måndag 8 juli 2013

Oryx och Crake


Oryx och Crake av Margaret Atwood är nästa bok som vi ska läsa i min bokklubb. Jag fick den svenska pocketen av min kompis Alex (som jag tävlar mot i Bokyatzyt). Hon hade redan läst den och tyckte att den var jättebra, vilket gjorde mig skeptisk eftersom jag aldrig tycker särskilt mycket om de böcker som hon säger är väldigt bra. 

Oryx och Crake är en dystopisk skildring av en värld efter en stor katastrof på grund av genmodifiering. Huvudpersonen Snöman bor i ett träd intill en koloni av crakerianer - en helt ny människoras som skapats i ett labb av Crake. Tydligt blir det att Snöman hyser agg mot Crake samtidigt som han tycker om Oryx. Till crakerianerna beskriver han Crake som deras skapare som bestämmer och Oryx som deras välgörare och hon har dessutom fött alla djur. Genom tillbakablickar får läsaren reda på att Snöman en gång hetat Jimmy och har växt upp med sina föräldrar på en organfarm, där stora genmodifierade grisar föddes upp för att skapa njurar till transplantationer. Forskarna som arbetar på organfarmen och de som arbetar på andra, liknande, företag skapar nya raser på fritiden mest för skojs skull. Självlysande harar, blandningar av skunkar och tvättbjörnar samt de mardrömslika korsningarna mellan råttor och skallerormar. 

Jag tycker om dystopier och jag tycker om den här boken - nu när jag har läst den. Den värld som Atwood bygger upp är intressant och spännande. Antagligen kommer jag att referera till den här boken i framtida konversationer ("Det är som i boken Oryx och Crake där forskare har skapat ... ") Däremot tyckte jag inte särskilt mycket om boken under tiden som jag läste den, jag tyckte inte om berättelsens disposition. Mest ville jag bara att den skulle ta slut och när den väl gjorde det blev avslutningen en stor besvikelse för mig. I efterhand minns jag bara de bra bitarna men under läsningen tyckte jag inte om den alls.   

Bokyatzy:
Under hela sommaren kommer jag att uppdatera om vilken kategori jag har valt att lägga in boken i. 
Vad är bokyatzy? Se här.
Den här boken har jag valt att lägga in som Kanada under kategorin "Fem böcker från olika länder". Jag ligger alltså kvar på tre poäng, vilket börjar oroa mig eftersom min pojkvän lyckats få ihop 16 poäng redan. (Genom att ta bland annat Sommarpaketet)






lördag 6 juli 2013

Alice Hartley's Happiness


Den här boken köpte jag för att jag brukar tycka om Philippa Gregorys romaner och för att den har ett väldigt snyggt omslag. Tyvärr luras korsetten på omslaget en att tro att det är är en historisk roman, som Gregorys andra böcker, men det är det inte. Alice är gift med en professor och bor på universitetsområdet. Själv är hon intresserad av naturmedicin, healing och är inte alls klädd i stela korsetter. När hennes man tröttnar på hennes udda intressen och har en affär med en yngre studentska gör Alice något drastiskt - hon stjäl alla möbler från sin man och flyttar ihop med en tjugo år yngre student för att starta ett healingcenter. 

Boken är lite sådär lagom engagerande men Alice är alldeles för irrationell för att jag ska kunna känna med henne. Boken är fylld av snabba vändningar och konstiga händelser. Mest är jag besviken på det extremt vilseledande omslaget, men historien som döljer sig därunder intresserar mig inte särskilt och påminner inte alls om andra verk av Philippa Gregory.

Bokyatzy:
Under hela sommaren kommer jag att uppdatera om vilken kategori jag har valt att lägga in boken i. 
Vad är bokyatzy? Se här.
Den här boken har jag valt att lägga in som Enlnad under kategorin "Fem böcker från olika länder". Jag ligger alltså kvar på tre poäng.

tisdag 2 juli 2013

Rädd att flyga


Rädd att flyga av Erica Jong inleds med följande citat:

Bigami är att ha en man för mycket
Monogami är samma sak.

                                                                                    - Anonymt (en kvinna)

Vilket, förutom att få mig att skratta, sätter tonen för resten av boken. Detta är en feministisk klassiker som blivit känd för att den beskriver kvinnlig sexualitet på ett nytt sätt. Boken publicerades 1973 men är lika aktuell idag (förutom den utveckling som skett sedan dess med möjligheter att kontakta människor i andra länder och nya preventivmedel). Romanens huvudperson, Isadora, sitter i inledningen på ett flygplan fyllt av psykoanalytiker på väg till en ankomst i Wien. Hon säger själv att hon har behandlats av "minst sex av dem. Och gift mig med en sjunde." Isadora är gift för andra gången och har hela sitt liv flyttat sin uppmärksamhet från en man till en annan. Nu känner hon en stark längtan efter att göra sig fri, både från män och till och med från sig själv. Detta är svårt eftersom hon inte kan låta bli att känna att ingenting är värt någonting utan kärlek, det är trots allt att vara älskad som är hennes största önskan, vilket gör att hon utan kärlek inte kan känna sig nöjd med något annat. 

Jag blir förskräckt av Isadoras otrohetshistoria, förvånas av hennes val, känner med hennes ångest, håller med om hennes syn på kvinnors förhållande till män, skrattar igenkännande åt det jobbiga i att vakna upp med mens - utan några mensskydd till hands. Detta är en bok som får mig att känna mycket och jag är glad över att ha läst den och önskar nästan att jag gjorde det tidigare.

Bokyatzy:
Under hela sommaren kommer jag att uppdatera vilken kategori jag har valt att placera boken i. Vad är bokyatzy? Se här.
Den här har jag lagt som feministisk under Tjejsommar och ligger därför kvar på 3 poäng.