torsdag 22 maj 2014

Äntligen är Shantaram utläst!


Nu är den äntligen slut, tegelstenen som har gett mig värk i handlederna sedan februari! Fast i ärlighetens namn har jag tagit en hel del ganska långa pauser i läsningen. Shantaram är 946 sidor lång och uppdelad i fem olika delar, lite som fem böcker i en. Den är fantastiskt bra men det kändes verkligen som att den aldrig skulle ta slut.

Det här är en biografi, en reseskildring, en äventyrsroman, en maffiaskildring och en relationsroman så det kanske passar när jag påstår att det är fem böcker i en, samtidigt har den en sammanhängande historia. Boken börjar med att författaren Gregory David Roberts landar på flygplatsen i Indien och tar sig till Bombay. Han skulle egentligen bara mellanlanda där, i intervjuer berättar han att det egentligen var i Tyskland som han hade tänkt gömma sig eftersom han har rymt från fängelset i Australien. 
Väl framme i Indien får han smeknamnet Lin, som han sedan behåller genom hela boken. Någonstans här skapas karaktären Lin (eller Linbaba) och det är oklart hur mycket därefter som är sant. Jag känner lite att det inte spelar så stor roll. Det är sant att Roberts har varit på de platser där handlingen utspelar sig och han har säkert sett många av de saker som beskrivs. Däremot säger han själv att karaktärerna är påhittade och själv nöjer jag mig med det.

Efter att Lin hamnat i Bombay och hans visum gått ut kan han inte längre bo på hotell och tvingas därför att flytta till slummen, där ingen bryr sig om ifall han är i landet lagligt eller inte. Till en början känner han sig osäker på de trånga, smutsiga gatorna men ganska snart upptäcker han att alla tar hand om varandra. Han öppnar en läkarmottagning i sitt lilla skjul för att kunna hjälpa så många som möjligt.

Roberts har en ganska speciell berättarstil som inte lämnar mycket tolkning över till läsaren, det har Roberts redan gjort. Han berättar hur alla situationer ska tolkas och vad alla karaktärer menat samt hur i princip allting står till i världen. Ändå vänjer jag mig ganska snabbt och fastnar i berättelsen, som är väldigt spännande. Den ena otroliga händelsen följer efter den andra och även om berättelsen sträcker sig över flera hundra sidor blir det inte tråkigt. Mot slutet börjar det däremot kännas lite onödigt när handlingen ännu en gång skiftar och det känns som att berättelsen inte kommer att knytas ihop på slutet. Det gör den, om än lite halvhjärtat. Allt som allt är det en väldigt läsvärd bok, en spännande berättelse och väldigt mycket läsning för pengarna! 

1 kommentar:

  1. Jag fick den här rekommenderad till mig av en kund tidigare i veckan, han var så positiv angående den så jag blev jättenyfiken :)

    SvaraRadera