onsdag 3 oktober 2012

Bokmässan

Nu är jag hemma ifrån Bokmässan. Det var en fantastiskt rolig men väldigt stressig helg. Jag har även lyckats dra på mig en liten förkylning men försöker tänka att jag fått den av någon författare som det var värt att få den av för att få träffa.

Jag vill, så klart, gärna blogga lite om mina upplevelser på mässan.

Vi åkte upp med en buss på torsdagen från Lunds Universitet, bussen gick 07.15 så jag behövde åka hemifrån 06.30. Det var inte särskilt populärt.


Jag lyssnade på när John Ajvide Lindqvist och Mia Ajvide berättade om sin gemensamma debut på barnboksmarknaden, Sulky och Bebbe regerar okej. Jag var mest där för att jag tycker om John och att han oftast är väldigt spännande att lyssna på. Efter att ha lyssnat på flera av hans böcker som ljudböcker har jag även fastnat väldigt för hans röst. Fast lite nyfiken blev jag på boken, så den ska jag nog titta lite efter på biblioteket.


Bon Hansson var där och pratade lite om sin nya bok, Det sista vi har är våra kroppar. Jag hade inte hört talas om den innan och eftersom jag tyckte väldigt mycket om Gunnar så ville jag gärna lyssna lite. Jag tyckte inte att det lär jättespännande, men jag ska ändå hålla lite utkik efter boken.


Posten hade min absoluta favoritmonter! Där kunde man (i alla fall på förmiddagen, innan de tog slut) få ett vadderat kuvert att posta till någon, helt gratis. Jag fuskade och skickade två men olika dagar. På torsdagen skickade jag en Novellixnovell, som kom fram redan på fredagen. Eftersom min mamma fyllde år på måndagen så postade jag en present till henne på fredagen som kom fram precis rätt dag.


Eftersom Novellixnovellerna såldes två för 50kr så köpte jag en till mig själv också. Den fick jag i denna härligt retro godispåse. Helst ville jag teckna en prenemeration på Novellix men det var lite för dyrt för mig. 


Mest för att det var en så häftig marknadsföring gillade jag Hegas-förlag på Facebook och fick deras kommande bok, fast med blanka blad att anteckna på.


Bokia hade en stor monter, ganska så i mitten av mässan där de sålde fantastiskt vackra saker, som de här olika blocken med mera ifrån Penguin. De hade massa bokrelaterade prylar som var roliga att titta på. Jag ska definitivt gå in i butiken nästa gång jag ser en Bokia.



Eftersom jag hört mycket om Het, köpte jag den ifrån Gillas monter där jag även fick en snygg tygkasse. 



Jag fyndade några korsordstidningar, två att ge bort och ett Nybörjarkryss åt mig. Lite för att jag är dålig på korsord och lite för att ett av kryssen hade mops-tema!


Var på ett mingel hos Egenutgivarna. Jag försökte att få Olle att vara med på bilden, men har var mer tveksam.

tisdag 25 september 2012

Bokmässan


Snart är det äntligen dags igen, för Bokmässan. Om jag har räknat rätt så blir detta mitt sjätte år på mässan, men den första gången som jag ska gå på torsdagen och söndagen. Jag åker buss på torsdag morgon redan vid sjutiden och ser fram emot en helg fylld av böcker.


I år ska jag jobba för Rámus en dag under mässan, på fredagen. Då kommer jag nog främst att stå i dörren på deras seminarium.

Utöver det har jag inte så mycket planerat inför mässan. Som vanligt tänker jag kolla seminarieprogrammet när jag kommit upp. Det är främst på lördagen som jag kommer att ha tid för seminarium. Några planer och förhoppningar har jag, helst vill jag få med mig hem ett signerat exemplar av Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar.



Jag har fortfarande inte bestämt mig helt, eftersom jag vet att det alltid är hemskt jobbigt att bära med böcker till mässan och inte bara därifrån, men jag skulle hemskt gärna vilja få mitt exemplar av Alena signerat av Kim W. Andersson.


Jag skulle också väldigt gärna höra Maria Bielke von Sydow prata i Egenutgivarnas monter (A 02:52) men tyvärr så är det 16.00 på fredagen och då jobbar jag. Hälsa på henne där i montern ska jag göra ändå, eftersom hon kommer att vara där tors-sön. I den montern går det att köpa både hennes bok Ingmar Bergman kände aldrig skuld samt boken Revolt av Lisa Rodebrand. Båda är böcker som jag har recenserat i bloggen tidigare. (här och här.)



Mitt sista inplanerade stopp kommer vara hos Stig Dagermansällskapet, där jag förra året köpte superfina vykort. Jag har inte skickat något av dem, eftersom de sattes upp på väggen direkt när jag kom hem. I år ska jag köpa några extra så att jag faktiskt kan skicka iväg några.

Detta är mina, ytterst vaga, planer inför helgen men eftersom jag kommer ha fyra dagar på mässan istället för de två som jag är van vid så känns det bra att inte ha ett lika inrutat schema som vanligt. Detta året ska jag i alla fall ta lite pauser, och ordentlig tid för lunch. 




onsdag 19 september 2012

Marsha Mellow and me


Eftersom jag tycker om att läsa böcker på engelska så brukar jag passa på att leta efter sådana second-hand när chansen uppstår. Där har jag lärt mig att britter läser väldigt mycket deckare och chic-lit, inte direkt mina favoritgenres men ändå kanske värda en chans.

Boken som valdes var Marsha Mellow and me av Maria Beaumont, kanske inte ett typexempel av chic-lit, även om den är både skriven och upplagd som en sådan.

Boken handlar om Amy, en ung kvinna som arbetar på redaktionen för en gratistidning, är lite småkär i sin nya chef och är livrädd för sin mamma. Hon ljuger sig fram genom vardagen för att slippa förklara sig och för att ingen ska få reda på hennes hemligheter. Det är nämligen hon som har skrivit den erotiska boken som ligger på alla topplistor, en bok värdig 50 Shades of Grey och en bok hon absolut inte vill att hennes mamma ska få reda på att det är just hon som har skrivit. Amys ex, hela anledningen till att boken blev skriven, dyker upp ungefär samtidigt som Amys homosexuelle kompis Ant från New York hälsar på och Amy tvingas att ta till nya lögner för att inte avslöja de gamla.

Jag förvånades över hur rolig den här boken faktiskt var, situationerna som uppstår är absurda och stundtals nästan jobbiga att läsa men samtidigt otroligt roande. Störande är det dock att nästan varje kapitel inleds av en totalt ointressant dagdröm. Jag kan inte säga att det är en bok som jag rekommenderar, men det var en bra bok för mig att varva med.

tisdag 18 september 2012

Pottermässa i Stockholm

Som jag bloggade om här så har jag nu varit i Stockholm och sålt mina handgjorda smycken på en Pottermässa. Mässan var varm, stressig och väldigt rolig! Det var kul att träffa så många snälla och glada fans och speciellt att se alla fina utklädnader och såklart att få se mitt favorit wrock-band Dödsrelikerna framträda fyra gånger!

Jag sålde jättebra och fick många fina komplimanger. Resten av det här inlägget är lite bilder.

Först en bild på några av de som sålde saker på pass 4, tagen ifrån Mugglarportalens Facebooksida:


Nedan följer suddiga mobilbilder på några av de saker jag sålde på mässan. Det är antingen berlocker eller örhängen.














lördag 1 september 2012

Mer John Green

Det har blivit mycket John Green den senaste tiden, nu har han själv uttalat sig om det svenska omslaget till The Fault in Our Stars eller Förr eller senare exploderar jag som den heter på svenska. Jag bloggade här om hur jag inte tyckte om det svenska omslaget. John Green gör det, tycket om det alltså så jag får väl ge mig på den punkten.

Det och hans eget försök att uttala den svenska titeln kan ni se här:



onsdag 29 augusti 2012

J Scribble

Kommer ni ihåg när jag i februari bloggade om The Fault In Our Stars av John Green och hur jag hade fått en osignerad bok? (Går att läsa här.)
Nu har jag fått ett fint brev från Penguin Books.




Med brevet bifogades en klisterlapp med John Greens autograf som jag klistrade in i min bok. Därför kan jag nu äntligen svara på vilken färg jag fick på min J-Scribble. Den är silver! 




fredag 24 augusti 2012

Long time, no see

Det var ett tag sedan nu, som jag bloggade. Först reste jag runt lite och träffade många vänner men sedan jag kom hem har jag varit fullt upptagen med att tillverka smycken som jag ska sälja på Pottermässan i Stockholm den 8-9 september. Mässan innehåller fyra pass under två dagar och jag ska sälja berlocker och örhängen på alla passen. Bland annat har jag gjort berlocker som ser ut såhär:


Jag ska lägga upp fler bilder sedan innan jag åker till mässan. Om du vill veta mer om mässan och hur du fixar biljetter så kan du läsa om det här.

Sen vill jag också påpeka att min kompis Emma Andersson har en chans att få sin bok Där drömmar blir till inläst som ljudbok. Detta är så klart väldigt roligt, och ni får gärna gå in och rösta på den här.


fredag 27 juli 2012

The Hound of the Baskervilles


Om man som jag har sommarlov så är det en utmärkt tid att läsa lite klassiker. Jag måste erkänna att jag inte har läst någon av Sherlockromanerna tidigare, bara några noveller. Dessutom så väntar jag spänt på nästa säsong av BBC's Sherlock.


The Hound of the Baskervilles är den tredje romanen om Sherlock Holmes och den berättas, precis som de andra, av Dr. Watson som arbetar med Sherlock och assisterar honom i några av de fall han löser. I The Hound of the Baskervilles handlar detta om en familj förföljd av en gammal förbannelse, en stor demonisk hund som sägs leva ute på heden. Sir Charles Baskerville har precis dött och det är hans läkare som kontaktar Sherlock. Sir Charles arvinge, Henry, är på väg till England för att ta hand om den stora egendom han ärvt. Sherlock intresserar sig för fallet efter att han hört att det i närheten av den avlidne Sir Charles kropp fanns enorma tassavtryck.

Sherlockromanerna är pusseldeckarnas pusseldeckare och genom hela boken får läsaren ta del av samma information som Sherlock och Dr. Watson. Tyvärr så saknas det ofta lite av den information som behövs för att helt lösa fallen, eftersom det är Dr. Watson som berättar historien och Sherlock inte alltid delar med sig av all information. Dock är det just Sherlocks lite hemlighetsfulle karaktär som jag tycker bäst om, det går aldrig att veta säkert vad det är han planerar och hur nära han är att lösa fallet. Jag ska definitivt läsa mer Sherlock i framtiden.

fredag 20 juli 2012

Darkly dreaming Dexter

Nu verkar det äntligen som att det har vänt för mig, efter att ha läst en hel del halvbra eller inte alls särskilt bra böcker har jag nu läst Darkly Dreaming Dexter av Jeff Lindsey, boken som har blivit till tv-serien Dexter. Eftersom jag tycker väldigt mycket om tv-serien så har jag velat läsa boken ett tag och blev därför väldigt glad när jag hittade den första boken second-hand för 3€.


Boken är skriven i förstaperson och handlar om Dexter som arbetar som kriminaltekniker specialinriktad på blodanalys för Miami-Dade polisdepartementet och dessutom är en känslokall seriemördare. Genom att strikt följa de regler som hans fosterfar lärt honom lyckas han undvika att bli upptäckt. Han bär på något inom sig, som han själv kallar för sin dark passenger och denne kräver blod för att vara nöjd. Boken fokuserar främst på Dexters kamp om att, på ytan, smälta in bland människor för själv så kallar han sig ett monster och påstår att han inte har några känslor. Detta är den första boken i serien och en Dexter försöker att hjälpa sin syster Deb, som är polis, att fånga en seriemördare och på det viset bli befodrad.

Jag blev väldigt imponerad av hur lik tv-serien boken faktiskt är trots de stora förändringar som har gjorts. Vissa karaktärer har ändrats helt och inte heller historien är riktigt densamme. Fast att jag sett serien och alltså visste hur det skulle sluta (ungefär) så tyckte jag att boken var väldigt bra och dessutom välskriven. Helst skulle jag vilja kasta mig över resten av serien, men det får vänta till efter sommaren eller så för nu har jag genast fått tillbaka min läslust och ska ge mig på de böcker som ligger på hög och väntar.


tisdag 17 juli 2012

Förr eller senare exploderar jag (TFIOS)


Här är det alltså, den svenska omslaget och titeln på The fault in our stars av John Green och jag tycker att det är hemskt. Inte bara har titeln ändrats ifrån ett Shakespeare-citat till något som får det att låta som en barnbok, utan även omslaget skriker ut "BARNBOK!" Jag känner på mig att det här kommer att locka helt fel läsare, och ännu värre, inte alls tilltala de som annars skulle älska den här boken.

Jag tycker att Bonnier borde undersöka lite vem det är som har tyckt om boken, för jag är övertygad om att de har helt missat målgruppen. Det här är en bok som marknadsförts för 14+ i USA, och många läsare (t.ex. jag) är betydligt äldre än så. Dessutom skulle de nog tjäna på att läsa boken innan de sätter titel och gör omslag. Just nu funderar jag på om det är jag eller Bonnier som har missat något här, men jag hoppas att ni som ser det här omslaget ändå läser boken, för det är den värd!

torsdag 12 juli 2012

Sommarlov och lata dagar

Jag har gett mig själv ett sommarlov och ska varken jobba eller plugga innan terminsstart i september. En av mina kursare har utmanat mig i en lästävling och den av oss som läser flest böcker under lovet ska bli bjuden på glass på vår första dag tillbaka i skolan. Just nu känns det som om jag kommer att förlora för även om jag just nu spenderar en månad hos min pappa så blir det inte mycket läst. Mest äter jag glass, badar och tittar på film men några böcker har jag ändå tagit mig genom.

Jag gav mig på [buzz], uppföljaren till [geim] av Anders de la Motte. Även denna var väldigt spännande och jag streckläste den men jag tappade bort mig totalt fram emot slutet och jag förstår inte alls hur det hela hängde ihop. Jag var inte tillräckligt koncentrerad och missade säkert något viktigt för boken lämnade mig mest förvirrad. Så mitt tips är att läsa den när en inte har för mycket annat i tankarna.

Memento Mori minns att du skall dö av Sanna Juhlin läste jag på grund av den fantastiska titeln. Jag älskar uttrycket memento mori och är lite svag för barocken. Titeln och beskrivningen av boken var väldigt lovande och jag ville verkligen tycka om den. Handlingen var precis i min smak men utförandet var ganska tråkigt. Den här boken har allt som jag vill att en bok ska ha men ändå så tycker jag verkligen inte om den.

I sökandet efter en bra sommarläsning så återgick jag istället till Hunger Games av Suzanne Collins både för att min pappa hade bett om att få låna den och för att jag blev lite sugen på en omläsning efter att ha sett filmen. Filmen gjorde faktiskt boken bättre, men tyvärr så gjorde själva omläsningen den sämre. Första gången jag läste den så var det så spännande att jag snabbt tog mig igenom den utan att tänka efter särskilt mycket men denna gången var min läsning lite mer noggrann. Nu ska jag istället leta vidare och hoppas att hitta en sommarbok att njuta av.



torsdag 21 juni 2012

Turkanarapporten + några frågor till Christian Unge

Lagom till att sommaren började på riktigt så fick jag romanen Turkanarapporten hemskickad och jag var nog lite skeptisk när jag började min läsning, något med den särskrivna titeln på framsidan och det otympliga formatet på själva boken.


Redan efter några sidor var jag dock fast och det var helt omöjligt för mig att sluta läsa.
Den svenska läkaren Martin Roeykens har haft problem med både familj och arbete och lämnar Sverige för ett jobb för Läkare utan Gränser i Kenya. Där träffar han antropologen Nadine och hans egen oförmåga att ge upp när andra behöver hjälp drar in honom i en konspiration mycket större än han kunnat ana. Upplopp, korrupt polis, amerikansk underrättelsetjänst, tortyr och mord avlöser varandra genom romanen. Karaktärerna är stereotypa, dialogen något stolpig men otroligt spännande. Passagerna som tydligt skvallrar om att det är en läkare som skrivit är mina favoriter. Med skräckblandad förtjusning och svaga äckelkänslor läser jag om granatskador och utstickande benpipor.
Tyvärr så håller inte känslan i sig, så fort huvudpersonerna lämnar Afrika och återvänder till Europa blir det lite för mycket Hollywoodfilm för min smak. 

Det är en roman som passar utmärkt som sommarläsning, den är både spännande och lättläst. Den skiljer sig ifrån andra böcker i genren och jag kommer att minnas den ett bra tag. Det finns dock en hel del som kan förbättras och jag hoppas på att uppföljaren blir bättre.

Nu när jag läst ut boken ska jag genast donera pengar till Läkare utan gränser, vilket är vad Christian Unge gör med överskottet ifrån boken. Att läsa romanen får mig att förstå hur viktigt deras arbete är.

Jag kontaktade författaren Christian Unge, som trots att han befann sig på landet tog sig tid att besvara mina frågor.

Du skänker överskottet från romanen till Läkare utan gränser, hur kommer det sig?
Jag har jobbat för MSF och tycker organisationen är otroligt bra. Proffsiga människor som brinner för sitt arbete. Jag skulle gärna göra fler missions men 3 små barn har skjutit upp det så länge. Så länge gör jag vad jag kan på hemmaplan: föreläser, hjälper till med småprojekt. När jag sen bestämde mig för att ge ut min första thriller själv insåg jag att jag hade full frihet att göra vad jag ville med pengarna. Varför inte ge dem till MSF? Kopplingen med storyn känns naturlig. 

Är det ditt eget arbete med Läkare utan gränser som har inspirerat ditt skrivande eller är det ditt skrivande som har tagit inspiration ifrån ditt arbete?
Arbetet som läkare, såväl för MSF som hemma på Karolinska, är en guldgruva för historier, karaktärer och miljöer. Visste redan på mitt första mission för MSF att jag ville använda mig av mina upplevelser för att skriva om. I någon form. 

Vilken är den senaste boken du läste?
Saturday av min favoritförfattare, Ian McEwan

Kan du berätta lite om Kongospår, uppföljaren till Turkanarapporten?
Kongospår kretsar kring Martin Roeykens egen, mörka, släkthistoria. Kongo. Belgien. Värmdö. Kongospår är mörkare än Turkanarapporten. Man lär känna Martin bättre. Nutid. Kärlek. Jakt. Boken är klar. Ska bara redigeras en aning. Och jag letar förlag att ge ut den på.  


tisdag 5 juni 2012

the perks of being a wallflower

En av mina favoritböcker, som jag skrivit lite om i det här inlägget om bokomslag, har filmatiserats. Romanen är the perks of being a wallflower av Stephen Chbosky. Filmen kommer i september och jag är såklart fruktansvärt sugen på att se den. Idag släpptes i alla fall trailern och den ser ut så här:


Även om jag redan nu kan säga att en del inte ser riktigt ut som min egen tolkning så tror jag att det här kan bli en riktigt bra film och jag ser fram emot premiären!

lördag 2 juni 2012

14 år och till salu


Boken 14 år och till salu av av Caroline Engvall är en sann historia om en helt vanlig tjej, som efter en våldtäkt vid 14 års ålder börjar att sälja sex i ett försök att dämpa sin ångest. Via Internet träffar Tessan en mängd olika män och efter ett tag så slutar de alla att betala henne. Männen hör av sig ofta - ibland mitt i natten men hon kan ändå inte sluta. Några av dem skadar henne, några våldtar henne. Trots att detta pågår länge så är det ingen som märker vad som egentligen händer. Boken belyser ett ämne som det inte samtalas så mycket om, det finns barn som mår dåligt trots att de ser ut att ha det bra och bor i bra familjer. 

Jag vill verkligen tycka om den här boken, men det gör jag inte. Jag känner på mig att den är viktig och jag vill verkligen bli berörd men det går bara inte. Det tog väldigt lång tid att ta mig igenom boken och kronologin i den förvirrade mig enormt. Det är svårt att hänga med i texten och veta vad som hände när. Det som alltid förvånar mig i den här sortens böcker är den stora mängd av män som köper sex, här av en fjortonårig flicka. Männen har ofta familj och en del av dem bjuder in Tessan i sina hem när deras fru och barn inte är hemma och sånt händer. Mitt i våra vanliga småstäder så finns det halt vanliga män som köper sex av barn, när deras familj är hemifrån och det är verkligen något som vi måste prata om. Så boken behandlar absolut ett viktigt ämne och berättar en viktig historia men tyvärr så är det inte på ett sätt som får mig att vilja läsa mer.

onsdag 30 maj 2012

Seminarieprogrammet till Bokmässan

Så är äntligen Seminarieprogrammet till årets bokmässa släppt! Men hjälp av påminnelser på Twitter från Bokmässans konto så har jag räknat ner ett tag nu. Efter första genombläddringen måste jag säga att det finns mycket spännande i år. Svårast för mig blir på torsdag kl 16, då jag måste välja mellan Björn Ranelid och Dick Harrison.
Skämt och sido, de mest irriterande för mig är nog att Mark Levengood och Jonas Gardell är schemalagda samtidigt på lördagen kl 12.

Årets seminarieprogram kan du se här.

tisdag 29 maj 2012

[geim]


Jag har precis lyssnat färdigt på Geim av Anders de la Motte som ljudbok, uppläst av Mattias Linderoth. Det är en lättsmält roman och den passar väldigt bra som ljudbok. Den handlar om Henrik "HP" Petterson, som en dag hittar en mobiltelefon på pendeltåget mellan Märsta och Stockholm. Den bjuder in honom att spela ett spel och innan han hinner fram till Stockholm har har dragits in i något som är mycket större än vad han först trodde.
Stora delar av romanen är berättad utifrån Henriks perspektiv och han använder mycket slang och svengelska vilket gör att den passar väldigt bra som ljudbok eftersom detta blir väldigt talspråkligt. Andra delar är berättade av Rebecca Normén (som möjligtvis har fått sin namn för att hon bryter mot klassiska könsnormer?), hon arbetar som livvakt för SÄPO och försöker dölja ett svårt förflutet med ett hårt yttre.

Själv valde jag att lyssna på boken då jag gett den i födelsedagspresent till min gudson för ett tag sedan, efter en rekommendation ifrån bokhandeln. (Gleerups i Lund, en bokhandel med mycket snäll och hjälpsam personal!) Jag kände därför att jag själv borde läsa den också. Romanen är ganska spännande och innehåller många referenser till populärkultur i form av tvspel, film, musik och litteratur.

Jag måste erkänna att jag först tyckte att det var lite jobbigt med alla slanguttryck om engelska ord i meningar med svensk grammatik men efter att tag vande jag mig, jag började till och med tycka att det var ok med meningar som "nån slags sjal" (även om jag inte kan låta bli att lägga märke till det). Jag kan tänka mig att detta är en bra bok nu i sommar, lite semesterläsning. Det är inte en genre som jag vanligtvis läser, men ibland måste man kanske sluta vara pretto och erkänna att det kan vara skönt med något lite annorlunda.

Utan att avslöja för mycket så vill jag i alla fall säga att slutet för mig kom lite oväntat, och jag tyckte inte alls om det. Däremot så har jag sett att det finns en uppföljare och jag antar att jag kommer att läsa (eller lyssna) på den också för att få reda på vad som egentligen hände med alla karaktärerna.

fredag 25 maj 2012

Handduksdagen

Idag är det inte bara Stora Bokbytardagen, utan det är även Towel Day. Handduksdagen har jag firat i fler år än vad jag orkar räkna. Det är en dag då en kan fira Douglas Adams genom att ha med sig en handduk.
Jag brukar alltid ha nytta av min handduk under towel day, både som sittunderlag och skydd mot regn.

Handdukar är alltid praktiskt att ha med sig t.ex. för att:

* Vira om sig för att hålla värmen
* Ligga på, t.ex. på stranden
* Sova med den över sig
* Använda som segel
* Blöta ner och använda som vapen
* Vira runt huvudet för att skydda mot t.ex. farlig gas
* Vifta med för att påkalla uppmärksamhet vid en nödsituation
* Torka av dig, förutsatt att handduken är tillräckligt torr
* Vid hunger, suga lite på ett av hörnen i hopp om att finna näring

Under towel day har SFbokhandeln gett 10% rabatt till alla kunder som burit på en handduk. Fantastiskt roligt initiativ!


torsdag 24 maj 2012

Stora bokbytardagen


Ni har väl inte missat att det imorgon är den Stora Bokbytardagen? På många ställen runt om i landet går det att byta böcker med varandra, flera av SJs tåg kommer att ha boklådor vid bistron. Men självklart kan en även byta böcker på stan, i skolan eller på andra ställen.
Jag har kollat genom mina bokhyllor och plockat fram två böcker som jag ska ha med mig imorgon för att försöka byta bort.


1. The Girls av Lori Lansens
Ett fynd från en engelsk bokloppis i Spanien. En fantastiskt vacker och gripande bok och två systrar, som dessutom är siamesiska tvillingar. De kan aldrig vara ifrån varandra men eftersom de sitter ihop via sina huvuden kan de heller aldrig faktiskt se varandra.
Jag hoppas att boken ska kunna få ett nytt hem hos någon som kommer att uppskatta berättelsen så som jag gjort.
2. Kalla det van fan du vill av Marjaneh Bakhtiari
En pocket i nyskick. Att jag faktiskt har läst halva, det syns inte. Detta var helt enkelt inte något för mig och jag hoppas därför att den kan passa någon annan.

Någon annan som ska byta bort någon bok?


onsdag 23 maj 2012

Lite blandat

I helgen var jag i Stockholm för att gå på Gröna Lund med några kompisar. Vi hade en underbar heldag inne på området men det är inte det jag vill berätta om utan att jag på tågresan till Stockholm plockade med mig andra numret av tidningen BOOK, som finns på SJs tåg.
Jag läste det första numret förra året och är väldigt glad över att det har gått så bra att de fortsätter.


Tidningen innehåller utdrag ifrån flera nya böcker, och i tidningen finns kuponger som ger rabatt på böckerna om du köper dem på Akademibokhandeln eller på Adlibris. Jag tycker att det är en fantastisk idé och jag hoppas att tidningen kommer att finnas kvar. Plocka upp ett eget gratisex på din nästa tågresa!

Under min vistelse i Stockholm så hade jag lite tid över och hoppade av tunnelbanan i Gamla Stan och besökte The English Bookshop, de hade ett bord med böcker för 50kr/st och jag snappade upp ett exemplar av Half of the Human Race av Anthony Quinn. Jag tycker att den är väldigt fin, dessutom är det en storpocket och det är ett format som jag inte tror att jag har någon bok i tidigare men är lite nyfiken över efter att de börjat säljas på Pressbyrån.


Idag fick jag dessutom hemskickat den här boken:


Jag vet ingenting om den så det ska bli spännande att läsa den.

Slutligen vill jag också påpeka att boken Mississippi, som jag bloggade om här nu har kommit ut på svenska. Det går alltså att köpa eller låna den.


tisdag 15 maj 2012

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."
- Hjalmar Söderberg, Doktor Glas


Jag har nyligen läst ut Doktor Glas eftersom vi ska använda texten i skolan när vi ska lära oss att sätta text och göra omslag. Jag har läst den förut men jag tyckte mycket bättre om den nu. Denna gången tyckte jag att den var fantastisk.

Romanen är ganska kort, vilket jag den senaste tiden har kommit fram till att jag tycker om. Jag tycker om den sortens böcker som behandlar ett ämne eller gör en djupgående analys av en karaktär, Doktor Glas är en sådan. Det är en dagboksroman och det är doktor Glas som skriver under en sommar i början av 1900-talet. Den tar upp frågor om moral och lag, den innehåller flera referenser till Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij.

Doktor Glas är en ung och respekterad doktor i Stockholm, han är ogift då han sedan barndomen haft en djup avsky inför sexualakten. Dessutom känner han ett obehag inför tanken på att någon ska kunna se honom när han sover. Trots att han alltid varit väldigt principfast så ändras detta när prästhustrun Helga Gregorius besöker honom på kliniken. Hon avslöjar att hon "har fått en så förfärlig avsky för min man" och doktor Glas börjar känna ett begär efter henne och funderar på hur han ska kunna hjälpa och befria henne.

Nu när jag har läst om Doktor Glas kan jag ge mig på att läsa Gregorius av Bengt Ohlsson, ett loppisfynd som jag haft i min bokhylla i flera år.



onsdag 2 maj 2012

The God Delusion av Richard Dawkins

Även om Richard Dawkins har skrivit flera böcker innan så är det först med The God Delusion som har fått ett riktigt stort genomslag. (Illusionen om Gud på svenska) Efter att gång på gång ha blivit länkad till olika videor av Richard där han i debatter eller frågeprogram för fram sina åsikter så bestämde jag mig för att själv läsa boken.




The God Delusion gavs ut 2007 och i den så försöker Richard Dawkins förklara varför han tycker att en tro på organiserad religion är en delusion, varför vårt samhälle skulle vara bättre utan och han försöker även bevisa att det inte finns någon gud. Jag håller med om nästan allt i boken, och för mig är det inte heller särskilt kontroversiellt men jag förstår att det är en bok som upprör många. För mig är det så väldigt avlägset att tro på saker som intelligent design, eller att förespråka att inte lära ut evolution i skolan men jag vet att det finns.

Nu är jag snarare sugen på att läsa några av de många böcker som getts ut som svar på den här, av andra sidan i debatten till exempel The Dawkins Delusion. 

Jag vet inte riktigt om jag ska rekommendera den här boken eller inte. Det är en väldigt bra bok och jag har nog lärt mig en hel del. Dessutom så lyssnade jag på den som ljudbok då Richard Dawkins läser den själv och det gör han såklart fantastiskt bra, han har en underbar röst att lyssna till. Är du intresserad av religion på något vis, då borde du verkligen läsa den. 


onsdag 25 april 2012

Alena av Kim W. Andersson

Ända sedan Bokmässan förra året så har jag haft den här planschen hängande över min säng:


Den fick jag av en av mina favoritserietecknare Kim W. Andersson samtidigt som han signerade sitt första seriealbum Love Hurts åt mig. Samma bild har jag haft på framsidan av min kalender och har alltså inte kunnat låta bli att se väldigt mycket fram emot att få läsa den. Därför beställde jag såklart ett exemplar så fort jag kunde och har sedan dess läst igenom den fyra gånger. 

Alena är bra, Alena är riktigt bra. Den är snygg, dramatisk och har en bra handling. Redan från första sidan är jag fast, det går helt enkelt inte att sluta läsa. Min personliga favorit är de otroligt snygga svarta sidor som finns mellan varje kapitel. Sen finns det nog inte en ful del av den här boken, utan hela vägen från omslag till baksida är den väldigt snygg.

Alena handlar om huvudpersonen med samma namn, en osäker flicka som blir retad i skolan. Serieromanen utspelar sig på en klassisk överklasskola, komplett med lacrosselag. Eftersom det är just en serieroman, och den därför är ganska kort så skulle jag rekommendera att inte veta för mycket om handlingen innan en ger sig på att läsa den men den är både spännande och lite obehaglig. Jag rekommenderar alla att läsa den.
Låna den, köp den, läs den!

Sen vill jag avsluta med att påpeka att signaturen som Kim gav mig i mitt exemplar av Love Hurts är en av de snyggaste jag sett.