lördag 28 december 2013

Gnistan: Berättelsen om Jake - Kristine Barnett


Jake Barnett är ett så kallat child prodogy, ett underbarn, och har ett IQ på 170 (högre än Einstein). Han är autist och kan göra en hel del fantastiska saker. Det som däremot skiljer honom från många andra autister är att han även verkar ha en social förmåga. I olika tvprogram samtalar han med programledaren, verkar förstå humor och försöker sig även på att skämta själv. Därför är den här boken intressant. Den är skriven av Kristine Barnett, Jakes mamma. När Jake fick sin diagnos så arbetade hon som dagmamma och valde att utvidga sin verksamhet och började att arbeta med autistiska barn. Genom åren har hon utvecklat flera intressanta och framgångsrika metoder för att bryta genom muren och få en autist att bjuda in i sin värld.

Boken handlar både om fallet om Jake och hans väldiga begåvning, men även om en uppfostringsmetod som handlar om att hitta en gnista inom alla barn. 

Lite stör det min läsning att Kristine Barnett är så otroligt amerikansk. Jag har lite svårt att leva mig in i hennes berättelse och får svårt att hålla med i hennes åsikter. Däremot är det en spännande livshistoria som definitivt borde läsas av alla föräldrar till barn med autism, eller liknande diagnos. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar