måndag 10 februari 2014

Populärlitterärt år: Januari, 50 Shades of Gray

Minns ni vårt Bokyatzy? Nu har vi bestämt oss för en ny utmaning, under hela 2014 ska vi läsa en populärlitterär bok varje månad. En såndär bok som det känns som att alla andra har läst. Detta gör vi både för att kunna hänga med i boksamtal och för att vara lite mindre litteraturpretto. Själv hoppas jag att jag ska hitta något riktigt bra men jag måste erkänna att jag är extremt skeptisk i starten!

Vilka är då "vi" som gör det här? Jo, det är jag och min kompis Alex, som gjorde Bokyatzyt i somras samt en tjej till som heter Ida. Vi har en lista med böcker att utgå ifrån men väljer bok inför varje månad.

Jag kan inte direkt påstå att vi mjukstartade när vi valde att påbörja vårt projekt med att läsa 50 Shades of Grey.


Fifty Shades of Grey är en erotisk Twilight-fanfiction, författaren E.L. James har alltså tagit alla karaktärer från Twilight och behållit alla deras karaktärsdrag men satt dem i en annan miljö. I detta fallet är de inte heller övernaturliga. När den sedan publicerades så byttes alla namnen ut men det är inte särskilt svårt att lista ut vilka de är. 

Ana (Bella) träffar Mr. Grey (Edward) när hon måste göra en intervju med honom åt skoltidningen. Hon tycker att han är kontrollerande och obehaglig och han blir besatt av henne. Redan från början beter han sig som första gradens ärkecreep och trots att Ana känner sig attraherad av honom spenderar hon största delen av tiden med att fundera över hur hon ska bli av med honom. 

Christian Grey vill inte bara kontrollera vem Ana ska träffa, vilken bil hon ska köra utan det visar sig även att han vill skriva ett kontrakt med henne innan de inleder en sexuell relation eftersom han vill att den ska inkludera våld. (Självklart bara från hans sida) Trots att Ana föreslår att Grey borde gå i terapi om han känner att han behöver slå sin partner i ett förhållande (och han påpekar att han redan går i terapi) så kan hon inte lämna honom. 

Jag tycker att boken är ofattbart dålig rakt igenom. Christian Grey är en vidrig människa, Ana för samtal med sitt undermedvetna ungefär varannan mening och det finns inte en chans att jag skulle få för mig att läsa nästa bok i serien. Ingen borde läsa den här boken, av någon anledning!

Under februari ska vi läsa Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson, den enda bok på vår lista som vi är helt säkra på att den kommer att vara bra. Vi var helt enkelt tvungna att välja den redan nu för att inte vilja lägga ner direkt, så dålig var 50 Shades of Grey!

1 kommentar:

  1. Det finns inte mer att säga om FiftySshades än att den är en riktig skitbok och ett marknadsföringsunder. Som Ida uttrycker det: Nu går vi vidare!

    Hoppas allt är bra, vart du än är.
    /Alex

    SvaraRadera