måndag 11 augusti 2014

Udda verklighet - Nene Ormes


Den här boken köpte jag på förra årets bokmässa och jag tror det var året innan det som jag lyssnade på Nene Ormes seminarium om urban fantasy. Nene Ormes jobbar på Sci-Fi bokhandeln i Malmö och boken Udda verklighet är just en urban fantasy som utspelar sig där. Eftersom jag själv är uppväxt i Skåne och all min släkt kommer från just Malmö så har den legat på min läslista sedan dess men det har inte blivit av att jag läste den förrän nu. 

Boken handlar om Udda, en tjej vars nätter plågas av obehagliga drömmar. I början av boken har det precis blivit värre och varje natt vaknar hon av drömmar som känns lite för verkliga för att hon ska känna sig bekväm. När det blir riktigt illa ringer hon till sin bästa kompis och granne Daniel som sitter med henne och lyssnar när hon berättar om drömmarna. Han tycker att hon borde bevisa för sig själv att de inte kan vara sanna genom att bege sig till de platser hon drömt om och då inse att det inte alls ser ut som i drömmen men Udda är för rädd. Daniel, som tycker att det hela är ett stort äventyr, bestämmer sig för att ge sig iväg utan Udda. 
Nene Ormes introducerar en helt ny värld för läsaren och jag kan inte riktigt komma över att den är så kort. Beskrivningar av både omgivningar och karaktärer känns flyktiga och blir klichéartade vilket jag inte alls vill ha i en fantasy. Om jag ska acceptera att det finns en annan värld i Malmö än den jag kände till sen tidigare så behöver jag mer information, målande beskrivningar och levande karaktärer. Här känns allt istället platt och tråkigt och ingenting överraskar. Vid ett tillfälle har Udda drömt om att det ska finnas en man på platsen de kommer att besöka och när denne man sedan öppnar dörren blir alla väldigt förvånade. Lite av en "ÄR DET DU!?" - situation, medan jag som läsare mest känner att det var väl väntat att karaktären skulle vara den ENDA personen Udda träffat tidigare i hela boken som de inte aktivt letat upp i ett syfte. Alltså otroligt lång foreshadowning för exakt noll överraskningseffekt.

Dessutom tycker jag att karaktären Udda är fruktansvärt osympatisk. Jag känner inte igen mig i henne alls och blir mest bara irriterad. Speciellt när det kommer till hennes låga arbetsmoral på jobbet (hon verkar mest bara gnälla över sin chef samtidigt som hon spenderar alla arbetstid åt att surfa på nätet).

Det här är inte en jättedålig bok (den är faktiskt t.om. ganska spännande ibland) men det är en jättestor besvikelse. Jag hade väntat mig mer helt enkelt och jag vill inte läsa nästa del.

Den här boken har jag lagt som fantasy/sci-fi i årets Bokyatzy.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar