fredag 15 augusti 2014

älskar - hatar - Jenny Downham


älskar - hatar berättar en historia som vi alla har hört förut, om en ung tjej som tycker om en kille och därför klär upp sig och går på fest för att få hans uppmärksamhet men blir full och blir våldtagen. Hon borde inte ha haft de kläderna, hon borde inte ha varit så full och hon bjöd ju ut sig hela kvällen. Samma uttjatade argument som vanligt men här berättas historien på ett nytt och nyanserat vis. Det handlar inte bara om offer och förövare. Tom anklagas för att ha våldtagit Karen på festen i hans föräldrars hus men han nekar men berättelsen handlar inte bara om dem, den handlar om två syskonpar. För Tom har en yngre syster, Ellie, som påstår att hon gick och la sig direkt den där kvällen och varken såg eller hörde någonting. Hon vill tro att han är oskyldig och tänker vittna till hans fördel.
Karen har en storebror (Mikey) och han tänker inte gå med på att någon har behandlat hans lillasyster illa när Tom blir utsläppt från häktet beger han sig hem till familjen för att "nita honom". Här träffar han såklart Ellie istället och de lär känna varandra. 

Det intressanta i boken är syskonens reaktion på situationen. Mikey behandlar inte sina flickvänner på det allra bästa sätt men väntar sig att andra killar ska behandla hans syster bra. (Han våldtar i och för sig heller aldrig någon). Ellie däremot tar illa vid sig när hon får höra att Karen inte längre lämnar lägenheten och att hon kommer missa slutproven i skolan, samtidigt känner hon att hon måste försöka hitta något sätt att tro på sin brors version av vad som hände.

Upplägget i den här boken är bättre än själva språket men själva berättelsen är både tänkvärd och gripande. Det är otroligt spännande att sätta två liknande syskonpar på varsin sida av en sån här "konflikt". Det blir intressant när de slits mellan att vara lojala mot familj och mot varandra och ibland mot sina värderingar. 

I årets Bokyatzy la jag in den här som ungdomsroman under genrer, vilket gav mig bara 2 poäng. Jag läste dock boken för att den stod på hyllan och inte på grund av yatzyt eftersom jag försöker att rensa ut lite bland olästa böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar