tisdag 3 juni 2014

Hantverkshelg

Jag har haft en så himla rolig helg att jag bara måste blogga om den, även om det bara handlar ytterst lite om böcker. Jag har haft en hantverkshelg med några vänner. Jag har nämligen en kompis vars pappa är trä och metallslöjdslärare och när vi berättade för honom att vi hade tänkt ha en hantverkshelg och ville låna lite verktyg och dylikt fick vi låna mycket mer än väntat! Han tyckte att det var roligt att vi ville lära oss och var med oss hela helgen och instruerade oss i en massa olika tekniker. Vi var fem personer som hantverkade torsdag-söndag i Norrköping under Kristi Himmelsfärdshelgen.

Torsdag kväll började vi med att göra lermodeller som vi sedan kunde gjuta. Vi fick även lära oss att skjuta pilbåge, luftgevär och blåsrör. Detta tog jag dock inga bilder på.

På grund av dåligt väder började vi fredagen inomhus med lite luffarslöjd. Då tog vi fram den här boken så att alla kunde göra insekter:

 

Jag valde att göra en trollslända (som syns utan vingar längst ner på bilden)
Efter det fick vi gå ut och lära oss grunderna i smide. Det var tur att det fanns möjlighet att smida under tak eftersom det fortfarande regnade lite.En person fick stå och bälga, så kunde två eller tre smida. 


Jag fick lära mig göra det här ormhänget. Det är gjort av järn som jag värmt i elden och sedan hamrat ut och böjt. När det var klart har jag strukit bivax på den. 


Under lördagen läste vi massor av böcker om smide, bestämde oss för att göra en grind med hjortar på och förberedde oss på att gjuta i brons. Dagen innan hade nämligen några i gänget skalat plasten av flera kopparrör som vi kunde använda oss av. Eftersom det var bättre väder kunde alltså några gjuta under tak och andra smida utomhus. Vi började fundera på om grannarna skulle tröttna på att vi hamrade konstant.


Här packar vi gjutsand i fyrkantiga träramar (som heter flaskor!) och trycker ner våra lermallar för att göra formar.Såhär blev det! Bronset blandade vi av 90% koppar från de skalade kopparrören och 10% tenn. Sedan värmde vi det i elden (genom att bälga jättemycket) och hälla ner i formarna. 


Såhär såg de andra sakerna jag gjorde ut, efter att jag sågat, filat och putsat.


Här är hela skörden från helgen! 
I järn: en sked, ormhängen, trollkors, en snurr och ett armband.
Diverse trådslöjdsinsekter
Tre minimormorsrutor
I brons: två Skilda Världarloggor, tre perkulatoror, R2D2, Bläckfiskhänge, Bläckfiskarmar, Kattkäke, Marsvin, Kohuvud, feministmärke, två löv
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar