tisdag 24 september 2013

Tjärven


Tjärven är ett experiment av John Ajvide Lindqvist, eftersom den endast gavs ut som e-bok och mp3-bok. Detta var 2011 och jag var extremt sur över att inte kunna köpa den som fysisk bok eller kunna låna den på biblioteket. Först nu, några år senare hittade jag den som strömmande ljudbok på Stockholms bibliotek och lånade den direkt. Jag väljer alltid att lyssna på Ajvide Lindqvists böcker, eftersom han läser upp dem själv och gör det väldigt bra. Om du inte är så förtjust i ljudböcker kan denna vara en bra start - eftersom den bara är lite över fem timmar lång. 

Berättelsen utspelar sig på midsommarafton, sju personer som har gått i samma gymnasieklass träffas igen efter 25 år för att grilla, dricka alkohol och prata om gamla minnen. De ska ha återträffen på Tjärven, ett skär utan något annat än en fyr. Mest ska de vara där för att Markus vill kunna imponera med sin dyra båt. Det dröjer inte länge innan saker börjar gå fel med firandet, gänget blir fråntagna både båten och sina mobiltelefoner och lämnas strandade på ön. Midsommar är solens högtid och den enda dagen på året då de kalla och frusna drunknade får en chans att ta sig upp på land för att kunna värma sig i solen. De har bara en dag på sig att njuta av livet ovanför vattenytan och de är hungriga.

Jag tyckte att boken passade otroligt bra i det korta formatet. Den innehåller sju karaktärer, handlingen äger rum under några timmar och den utspelar sig på ett väldigt litet skär. Det är just detta som gör berättelsen otroligt läskig och spännande. Karaktärerna har ingenstans att fly, ingenting att försvara sig med och heller inga egentliga idéer för hur de ska överleva. De vet inte om det är bäst att arbeta tillsammans eller om de ska stå var man för sig och den totala hopplösheten är skrämmande. Mot slutet av ljudboken kröp jag in under täcket i min säng och såg till att dra in fötterna ordentligt, för det blev riktigt obehagligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar